Головна arrow Архів вистав arrow ЖИВИЙ КУТОЧОК
 
ЖИВИЙ КУТОЧОК Надрукувати Надіслати електронною поштою
Написав Administrator   
«Якось наш Тоні не за сценарієм стрибнув у басейн до симпатичних танцівниць...»

* Шестирічний морський котик грає у баскетбол, бринькає на гітарі, чемно кланяється глядачам і подає їм «лапу»
Валентина ШУРИН
    У віртуозно-яскравому феєричному шоу «Цирк на воді», що на гастролях у Львівському державному цирку, - розмаїття птахів і тварин (пелікани, папуги, голуби, мавпочки, ведмеді, дикобрази, мурахоїди, змії, крокодили). Але окраса програми - морський котик. І дорослі, і маленькі глядачі душею прикипіли до цього милого вусатого  створіння, після вистави сміливо підходять до манежу. Кожному страшенно хочеться роздивитися цю чудернацьку тваринку, погладити і потиснути їй «лапу» (ой, перепрошую - ласту).
    Спостерігаю, як дресирувальник Максим Рогоза щохвилини із сумки на поясі дістає смачненькі рибини, задобрюючи ними свого хвостатого улюбленця Тоні. Той час від часу поглядає на вихователя, мовляв, слава – славою, а від принадної трапези нізащо не відмовлюся. «Ти ж мій ласолюб!»,  – жартівливо усміхається Максим Рогоза, погладжує Тоні по спинці і кладе рибину в його широко роззявлений ротик.
    – Солодощів морські котики насправді не споживають, а лише рибу, - каже Максим. - За день з’їдають майже шість кілограмів салаки, ставриди, хека, минтая. За місяць на їжу для Тоні витрачаємо 15-20 тисяч гривень. На вигляд він грізний, та насправді – слухняний, забавний і моторний. А ще, не повірите, - співучий. Вмикаю музику - і Тоні залюбки починає співати таким гучним басом, що басисти-віртуози позаздрили б (сміється).
    Цей морський котик не завжди був таким покірним та смирним, як зараз. У Скадовський дельфінарій, що на Херсонщині, його привезли з Уругваю ще маленьким. Працівникові дельфінарію Максимові Рогозі спочатку було лячно підходити до хвостатого «іноземця» - хтозна, як він поведеться? І справді, Тоні не давав дресирувальнику до себе доторкнутися. Якщо Максим необачно робив різкі рухи або підвищував голос, показував гострі зубки і гарчав.
    *  Тижнів зо два ми звикали один до одного, - згадує Максим. – Розмовляв з тваринкою ніжно, спокійно. Приборкував ласкою. І морський котик поволі почав дозволяти почухати себе по спинці. Так я навчив Тоні любити людей…
             З дельфінами, морськими котиками Максим Рогоза почав працювати три роки тому, після закінчення спеціальних курсів. Каже: дельфінам байдуже, що їм говорить дресирувальник. Вони розуміють лише його жести і звук свистка. А от морські котики — реагують на інтонацію. Максим навчив Тоні грати у… баскетбол, плескати ластами, кланятись, навіть танцювати під музику і бринькати на гітарі. Здібного артиста і його дресирувальника  почали запрошувати на циркові вистави.
    - Якось оголосили наш номер. У залі — аншлаг, - згадує наш співрозмовник. - Виходимо на манеж – і  раптом Тоні демонструє... ледачість. Починає бешкетувати. На очах у публіки шубовсть у басейн, що на арені, - і преспокійно плаває разом з привабливими  танцівницями з балету на воді. Мені нічого не залишалося, як обіграти цей  непередбачуваний жест. Я почав жартувати і кидати у воду кільця. Тоні всі до одного одягнув собі на шию – і нарешті виплигнув з басейну. Трибуни вирували від задоволення...
    А далі Максим порушує актуальну проблему, через яку артисти цирку б’ють на сполох:
    -  Народні депутати  ухвалили законопроект про заборону циркових номерів з тваринами. Тварин хочуть вигнати з арени. Але ж ми їх добре годуємо, за їхнім здоров'ям стежить ветеринар! Коли я, наприклад, покашлюю або горло болить, то і близько до Тоні не підходжу, щоб, боронь Боже, вірус застуди не передався тваринці. На гастролях Тоні живе у величезному басейні. Температура води - не нижча за вісім градусів тепла. Для циркових тварин створено всі необхідні умови, тому багато з них у неволі живуть довше, аніж у дикій природі. Жодний звір не буде слухати дресирувальника, якого незлюбить. Ти до нього з любов'ю – він тебе слухатиметься і виконуватиме команди. Зрештою, до цирку ходять насамперед «на тварин». Бо де ще діти наживо побачать екзотичних звіряток?!
    Наостанок відкрию маленьку таємницю: у Скадовському дельфінарії у Тоні є наречена Нора. Дресирувальник Максим Рогоза почуватиметься щасливим, якщо в його улюбленців Тоні і Нори народяться малюки...

 
< Попередня   Наступна >