Нашу тримісячну донечку Майя заколисує у... своєму хоботі, Надрукувати Надіслати електронною поштою
Написав Administrator   
“Нашу тримісячну донечку Майя заколисує у... своєму хоботі, а дресирувальника і мого чоловіка Белуша Такача до мене... ревнує”, - зізнається асистентка Тетяна Мазуркіна
Однією з “родзинок” нової програми Львівського державного цирку “Слон і сильні люди” є виступ слонихи Майї. Коли  масивна екзотична тварина стає на задні чи передні ноги, зал захоплено аплодує. А коли Тетяна Мазуркіна лягає посеред арени, а слониха через неї переступає, глядачі аж подих затамовують.

- Майя миролюбна, - розповідає пані Тетяна. - Особливо любить дітей. Тримісячна Евелінка бачить Майю — відразу усміхається. Часом кладу маленьку в хобот. Дитину Майя тримає хоботом ніжно і... заколисує. Якось залишила доньку у візочку, а сама відійшла. Спостерігаю: вийшла Майя. Як побачила Евеліночку, тішитися почала: хоботом хитає, з ноги на ногу переступає. Нарешті підходить до Евеліночки і хоботом її обнімає. Дружина нашого колеги теж залишала свою дитину на Майю, - поклала їй у хобот, аби поколисала.

Белуш Такач — з династії циркачів четвертого покоління. Бабуся, дідусь, батько, матір, троє рідних братів і дві сестри — усі циркачі (хтось екзотичних тварин дресирує, хтось — акробат, еквілибрист, повітряний гімнаст). Тож виріс за лаштунками. Таких дітей працівники цирку жартома називають “дітьми з тирси”.
- Семирічному Белушу Майю подарував батько, - каже пані Тетяна. - Зростав Белуш разом з Майєю: годував її, бавився з нею. Белуш і Майя — друзі-нерозлийвода. Тільки-но чоловік приходить — слониха починає тішитися і трубіти. Белуш любить гладити її і промовляти: “Ти ж моя красуня!”. Майя у відповідь починає ніжно “муркати”: видавати звуки, схожі на дзюрчання води і тулиться до дресирувальника. Часом ревнує мене до нього. Хоботом обнімає його руку і тягне до себе. Ми з чоловіком, Боронь, Боже, жодного разу голосу не підвищили. Виховуємо лише ласкою і добрим словом. Тварина і нам віддячує тим самим. Недаремне в народі кажуть, слоняча пам'ять. Ці тварини і п'ятдесят років пам'ятатимуть ваше ставлення до них. Слоних, до речі, легше чогось навчити, аніж слонів. “Хлопці” більш примхливі, вередливі. Одні трюки можуть вивчити за місяць, інші — за півроку-рік.

Тетяна Мазуркіна не лише асистентка всесвітньо відомого дресирувальника тварин Белуша Такача. Вона ще й художній керівник шоу-балету “Атлантік”. Тож поцікавилася її думкою щодо прийняття Верховною Радою України закону, який хоче заборонити циркові вистави за участю звірів і тварин.  
- Я українка, чоловік Белуш Такач — угорець. Багато років працюю в цирку. Запевняю: підстав для таких заборон нема. Дітей водять до цирку “на тварин”. Де дитина ще побачить екзотичну тваринку чи хижака?! Артисти їх годують, купають, вичісують, навть засинають біля них. Жодна тварина не простить людині жорстокого ставлення, - не будуть слухатися, виконувати команд, ще й помститися можуть. Спочатку годуємо тварин — потім їмо самі. Їсть Майя тричі на день, щоразу - понад сто кілограмів овочів та фруктів (яблук, бананів, буряків, моркви, картоплі, обожнює кавуни, печиво, хліб). Щодня купається в теплій воді. У Майї - спеціальна машина, яка нагріває воду. Такий собі “слонячий спа-салон”!
Валентина ШУРИН

 
< Попередня   Наступна >