Головна
 
Тендітна жінка поєднує декілька циркових професій Надрукувати Надіслати електронною поштою
Написав Administrator   

Анастасія Пономаренко: “Будучи вагітною, танцювала на дроті під куполом цирку!»

Тендітна жінка поєднує декілька циркових професій

Лариса ПОПРОЦЬКА

 

Не кожній дівчині під силу опанувати мистецтво народних танців. А для того, щоб виконувати їх на дроті, знадобиться неординарний талант. Харків`янка Анастасія Пономаренко — справжня обраниця долі, адже не перший рік демонструє публіці ці трюки. А ще вона тішить глядачів виступами своїх розкішних чотирилапих друзів — московських сторожевих. Недаремно кажуть, що тварини переймають характер своїх господарів: песики здібні, як і їх наставниця...

25-річна Анастасія наголошує, що цирк — не просто місце роботи. Це її життя, а водночас — сімейний бізнес. Рідна сестра, молодша від Насті на 11 років, також циркова артистка: розважає публіку своїми виступами на повітряному кільці. Батько — асистент. Він возить циркову сім у трейлері на гастролі. Першою у родині Пономаренків опанувала мистецтво ходіння по дроті мама. Та після того, як суттєво травмувала ногу, залишила цирковий манеж на довгі роки. Але згодом зрозуміла, що жити без нього не може, тож повернулася. Спочатку — на посаду освітлювача, а згодом взялася дресирувати песиків.

 Настя згадує, що з раннього дитинства захоплювалася балетом. Її бабця була балериною, навчала цьому мистецтву дітей з циркової студії. Маленька онучка намагалася повторювати граціозні рухи, аж поки не побачила мамусини фото, які збереглися з її виступів. З того часу дівчинка “захворіла” мрією навчитися ходити по дроті. Спочатку розтягувалася та пробувала тримати рівновагу вдома, а в 10 років разом із сестрою попросили батьків, щоб записали їх до циркової студії, яка працювала при старому цирку у Харкові.

 Настя згадує, що викладачі довго відмовлялися вчити її ходити по дроті: чомусь були впевнені, що дівчина не має відповідних даних, тож нічого толкового з неї не вийде. Натомість вперта учениця наполягала на своєму: заради здійснення мрії працювала по шість годин на день, не давала спокою вчителям... Каже, щоб опанувати це загадкове мистецтво, потрібні природний баланс, терпіння та витримка. Комусь знадобиться три дні, інші люди вчаться тримати рівновагу роками. Настя спочатку ходила по дроті, який кріпився не надто високо, але щотижня все більше “злітала угору”. Через рік дівчинка вже брала участь у дитячих фестивалях, виборювала перші місця. У 16 років почала виступати у цирку. За дев`ять років траплялися різні казуси. Неодноразово падала та травмувалася: як під час репетицій, так і на очах глядачів. Не дивно, адже молода жінка завжди виступає без страховки. Каже, коли глядачі починають панікувати, ймовірність впасти значно зростає. Одного разу так розтягнула зв`язки, що довго не могла підвестися з ліжка. Та, незважаючи на усі негаразди, стверджує,що обожнює свою роботу та отримує від неї кайф.

Навчившись як слід тримати рівновагу, відчула себе на дроті, мов на землі та...почала на ньому танцювати! Коли виконує під куполом цирку український народний танець з музичним інструментом у руках, глядачі не можуть стримати емоцій. Анастасія виховує трирічну донечку, з якою не розлучалася жодного дня від самого її народження: дитина завжди супроводжує маму на гастролях. Артистка зізнається, що примудрялася виступати аж до четвертого місяця вагітності. Згодом почала відчувати запаморочення, тож повернулася до роботи через п`ять місяців після пологів. Дочка також не байдужа до цирку: свої перші кроки зробила на манежі, полюбляє спостерігати за ненькою під час репетицій. Коли мама та бабця зайняті у виставах, дівчинка залишається у готельному номері дивитися мультики.

Через п`ять років після того, як Настя навчилася танцювати на дроті, мама запропонувала їй зайнятися дресируванням цуценят. Пономаренки люблять тварин. Вдома у них мешкає голубий датський дог і киця, яку під час одної з поїздок артисти знайшли на дорозі. Спочатку мати та дочка взяли трьох песиків, тепер кількість вихованців зросла до п`яти. Цікаво, що трупа складається з мами та чотирьох синів. Дресирувальниці кажуть, що чотирилапі друзі людини — надзвичайно здібні учні, хоча ненавмисно можуть травмувати господарів. Нерідко доводиться втручатися у їхні бійки: тоді без жертв не обходиться. Нещодавно один з підопічних під час вистави випадково схопив Настю зубами за ногу. Щоб завершити виступ, господині довелося заморожувати уражену кінцівку.

Як під час гастролей, так і вдома чотирилапі циркачі мешкають у спеціальних вольєрах. “Вигулювати” їх на вулиці — не варто, адже можуть підчепити небезпечну інфекцію. Утримувати талановитих тварин — задоволення недешеве, оскільки харчуються сухим кормом, на який доводиться витрачати близько трьох тисяч гривень на місяць.        

Серед «мінусів» своєї професії Анастасія відмічає лише те, що майже все її життя проходить “на колесах” та у готелях. Протягом року буває вдома не більше місяця. Але каже, що звикла до такого життя. Цікаво бачити нові країни, краєвиди, чужі культуру та традиції. Тож довгий час перебувати на одному місці молодій жінці стає сумно — душа знову рветься у дорогу.

 А от “плюсів” відмічає — багато. По-перше, її професія дозволяє утримувати себе та дитину. По-друге, звикла дарувати людям радість. Має чимало прихильників, які знаходять її у соціальних мережах. До того ж, робота залишає достатньо вільного часу. Одну годину на день репетирує танці на дроті, ще стільки ж — дресирує псів. Чотирилапим вихованцям потрібно вчасно змінювати воду, давати їсти, розчісувати... Колегам Анастасії доводиться сидіти на дієтах, займатися фітнесом, проходити курси масажів. Насті з тілобудовою пощастило, тож витрачати час та гроші на ці заходи непотрібно. Робити сценічний макіяж навчилася самотужки – з допомогою фото та відео в Інтернеті. Костюми шиє на замовлення, але прикрашає декорами — самотужки.

 Зараз усі думки Анастасії крутяться навколо її мрій: придбати більше за розмірами авто, купити ще тварин, поставити яскравіші номери. Молода жінка вважає себе щасливою, оскільки відчуває, що знайшла своє місце у житті та не уявляє себе далеко від циркового манежу.

 
< Попередня   Наступна >